Autolening aanvragen in België: Uw complete handleiding boordevol tips

Autolening aanvragen in België: Uw complete handleiding boordevol tips

Een autolening zorgt er voor dat u een auto kunt kopen die u zelf niet kunt bekostigen door een eenmalige betaling. De autolening is eveneens een lening op afbetaling, u moet de lening daarom binnen een vaste periode terugbetalen.

Hier geven we enkele raadgevingen op de meest voorkomende vragen betreffende een autolening.

Nieuwe of tweedehands?

Met een autolening kunt u zowel een nieuwe als een tweedehands auto kopen. Let wel, een tweedehandsauto van minder dan 2 jaar geniet ook van de rentevoeten van een autolening voor nieuwe wagens.

Tussen de verschillende aanbidders van autoleningen zit flink wat verschil. Let hierbij vooral op een lage rentevoet wat het totaal bedrag dat u zal betalen flink wat minder zal bedragen. Hieronder kunt u een simulatie maken via de verschillende aanbidders van autoleningen. De rentevoet schommelt vaak, waardoor het niet eenvoudig is om u meteen de beste aanbieder te geven. Het beste vraagt u offertes aan bij alle aanbieders en vergelijkt die dan. Let wel, een offerte is slechts voor een beperkte tijd geldig, maak dus zeker gebruik van de kortingen die op dit moment gelden, vooral in autosalon periode.

Autolening nieuwe auto het goedkoopst

De goedkoopste autolening zult u krijgen voor het financieren van een nieuwe auto of een een tweedehandsauto van minder dan 2 jaar. Bij sommige kredietverstrekkers is dit zelfs 3 jaar.

Maximaal 7 jaar

De meeste kredietverstrekkers gaan u een autolening aanbieden met een lening die maximaal 7 jaar loopt. De maximale bedragen die u u kunt lenen verschillen bij de aanbieders. Daarom ook is het aangeraden verschillende offertes aan te vragen.

Autolening tweedehands auto

Onder tweedehands auto’s verstaan de kredietverstrekkers vooral de auto’s die ouder dan 3 jaar zijn. Maar weet dat bij sommige kredietverstrekkers de auto’s al vanaf ouder dan 2 jaar als tweedehands beschouwd worden. De rentevoet ligt bij een lening voor tweedehands auto’s gewoonlijk iets hoger dan bij een lening voor een nieuwe auto, zelfs tot anderhalf tot twee keer zo hoog.

Zoek in dit geval voor een offerte die u een lage rentevoet garandeert. Kiest u voor een korte looptijd dan komt u vaker met een hogere rentevoet te maken dan indien u voor een laag leenbedrag en een lange looptijd gaat.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van uw autolening

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van uw autolening is afhankelijk van:

  • de looptijd van uw lening
  • het feit of de lening bestemd is voor een nieuwe of een tweedehandswagen.

Wat indien u in fout bent bij een ongeval of bij diefstal?

In dat geval moet u de lening blijven aflossen hoewel de auto er niet meer is. Desnoods moet u een tweede lening aangaan om een nieuwe auto te kunnen kopen.

De oplossing: sluit een klassieke Omnium autoverzekering af. Deze bijkomende dekking, ook wel ‘casco‘ genoemd, zorgt ervoor dat u niet zelf moet opdraaien voor de schade indien u in fout bent. De voorwaarden van de omniumverzekering zijn contractueel bepaald en hangen dus af van de specifieke contracten van iedere verzekeraar. Belangrijk is om het aanbod bij verschillend verzekeraars te vergelijken teneinde de dekking te vinden die specifiek voor u past.

Kies tevens voor een autoverzekering die ook diefstal dekt zoals die van Touring Verzekeringen.

Een autolening aan 0% via uw autoverdeler?

Op het eerste zicht lijkt dit een niet te versmaden voorstel, MAAR, het is zeer waarschijnlijk dat u dan een geringere korting of heel wat minder opties bekomt. Verder kent de dealer u ter compensatie dan geen (bijkomende) korting op de auto toe of moet u zich met een lagere prijs tevredenstellen voor de overname van uw oude auto. Let dus op de kleine lettertjes wanneer men u dit voorstel doet.

Wie betaalt indien ik overlijd?

Komt u te overlijden en heeft u nog een autolening lopen, dan erven uw erfgenamen ook uw schulden tenzij u voor een schuldsaldoverzekering gaat. Deze vult de autofinanciering aan. Deze waarborg beschermt de nabestaanden tegen de financiële gevolgen van overlijden of volledige invaliditeit. De premie voor deze waarborg wordt maandelijks betaald samen met de afbetaling van de autolening. In geval van overlijden of volledige invaliditeit neemt de verzekeraar de resterende maandelijkse betalingen over.

Wat indien ik zonder werk val?

U kan voor uzelf en uw partner een werkloosheidsverzekering onderschrijven. Deze verzekering garandeert de terugbetaling van uw autofinanciering gedurende een maximum van 12 maanden bij eventuele werkloosheid. De premie voor deze waarborg wordt maandelijks betaald samen met de afbetaling van de autolening.