Lenen Zonder Bank: Wat de Nationale Bank Controleert

Hoe niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank terechtkomen

Om absoluut te vermijden dat u op de befaamde zwarte lijst van de Nationale Bank (NBB) terecht komt hebben we een lijst van tips klaargestoomd die u ter harte dient te nemen. Een verwittigd man/vrouw is er twee waard!

Stel steeds een duidelijk budget op

Budgetteer steeds een reserve om eventuele onverwachte uitgaven, financiële tegenslagen of toekomstige uitgaven aan te kunnen. Schulden voorkomen is steeds beter dan ze te moeten afbetalen.

Zijn uw basisbehoeften noodzakelijke behoeften?

Wie dacht dat het enkel lage inkomens waren die zich in schulden steken komt bedrogen uit. Steeds meer tweeverdieners en middenklassers komen niet meer rond. De reden hiervoor is de onnodige aankoop van allerlei gadgets die u eigenlijk niet nodig heeft of alvast niet allemaal nu nodig heeft. Misschien loont het daarom de moeite uw aankopen te spreiden en een nachtje of zelfs een week te slapen alvoren de nieuwste iPhone of iPad aan te schaffen. Idem wat betreft het allernieuwste speelgoed. Besef goed dat kinderen snel afstappen van iets dat nieuw is en even snel weer naar de volgende trend overstappen. Daar staat u dan met die dure WII…

Informeer u over uw uw rechten en plichten

Indien u zich laat verleiden door een promotieactie, lees dan steeds de kleine letters, vaak zit er een verborgen verplichting die uw aankoop maar een wrange nasmaak zal geven. Lees daarom alles grondig door en laat u bijvoorbeeld niet inpakken door de verkoopspraatjes van een bankmedewerker.

Neem alle documentatie mee naar huis en neem op uw gemak alles door. Twijfelt u over een aantal zaken, vraag dan schriftelijk uitleg.

Plan uw budget grondig

De budgetplanner van het Vlaams Centrum voor Schulbemiddeling helpt je om een overzicht te maken van je inkomsten en je uitgaven. U vindt deze uitstekende tool op www.budgetplanner.be . Zoek voor je de budgetplanner vervult, al je rekeningsuitreksels en facturen bij elkaar.

De site zal u 3 zaken doen invullen alvorens tot een resultaat te komen in stap 4:

  1. uw inkomsten: wat is uw inkomen, hoeveel verdient u, welke uitkering krijgt u
  2. uw uitgaven: hoeveel geeft u per maand uit aan uw huis, uw auto, uw vaste kosten, aan eten en drinken?
  3. hoeveel spaart u: probeer elke maand te sparen voor iets wat u graag wilt hebben of om onverwachte gebeurtenissen in uw leven op te vangen
  4. het resultaat: hoeveel geld houdt u aan het eind van de maand over of komt u daarentegen niet rond op het eind van de maand

Stel betalingen niet uit

Indien u een financieel probleem heeft, dan is betalingsuitstel of een nieuwe lening niet de beste manier om uit de schulden te raken. Gaat het om één achterstallige betaling, dan kunnen uw familie of vrienden u misschien helpen, maar meestal gaat het om een probleem dat veel dieper ligt en u chronisch met betaalproblemen opzadelt.

Heeft u betaalproblemen, ga dan onmiddellijk zelf naar de schuldeiser. Probeer samen met deze een oplossing uit te werken. Indien uw wacht tot de deurwaarder voor de deur staat, kost het u een pak meer.

Leg een vast bedrag opzij in het begin van de maand

Dit is een gouden tip. Eens u een budgetplanner gebruikt, leg een bedrag dat u zowieso nog wilt sparen in het begin van de maand opzij. Zo bent u zeker dat eens de rekeningen betaald zijn op het einde van de maand er ook nog geld over is voor onvoorziene uitgaves.

Kan ik echt geen lening aangaan zelfs al sta ik op de zwarte lijst?

Toch wel. Bij Ferratum maakt het niet uit of u op de zwarte lijst staat.

gratis, zonder verplichtingen