Als consument heeft u het recht kosteloos en persoonlijk inzage te krijgen in de op uw naam geregistreerde gegevens en om te weten of u op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat.

Sta ik op de zwarte lijst van de Nationale Bank?

Als consument heeft u het recht kosteloos en persoonlijk inzage te krijgen in de op uw naam geregistreerde gegevens en om te weten of u op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat. U kunt dit ofwel online doen, ofwel via de post. Bijna 190.000 mensen vroegen in 2011 om hun gegevens in te kijken.

Online kan enkel indien u over een e-ID kaartlezer beschikt. Wilt u uw gegevens via de post bekomen dan dien u een brief te schrijven (samen met een kopie van uw identiteitskaart – recto verso) naar NBB, De Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

U kunt eveneens een van de NBB zetels bezoeken en de info opvragen aan het loket. Vergeet ook hierbij niet uw identiteitskaart mee te nemen.

Hoofdzetel NBB
De Berlaimontlaan 14 (Loketten op nr. 18)
1000 Brussel

NBB Hasselt
Eurostraat 4
3500 Hasselt

NBB Antwerpen
Leopoldplaats 8
2000 Antwerpen

NBB Bergen
Avenue Frère Orban 26
7000 Bergen

NBB Luik
Place St-Paul 12-14-16
4000 Luik

NBB Kortrijk
President Kennedypark 43
8500 Kortrijk

NBB Namen
Rue de Bruxelles 83
5000 Namen

Naast de zwarte lijst van de NBB bestaan er eveneens andere privé zwarte lijsten. Een bekende lijst is die van Preventel die de slechte betalers van telefoonrekeningen bijhoudt. Zowel Proximus, Mobistar als Base putten uit deze lijst om wanbetalers te weren als klanten. Zo heeft ook de verzekeringssector een databank met ‘Speciale Risico’s’, de zogenaamde brokkenpiloten en fraudeurs.

Kan ik dan echt geen lening aangaan?

Toch wel. Bij Ferratum maakt het niet uit of u op de zwarte lijst staat.

gratis, zonder verplichtingen