Hoe Werkt de Fiscale Aftrek voor Hypotheken in België?

Hoe Werkt de Fiscale Aftrek voor Hypotheken in België?

De fiscale aftrek voor hypotheken in België is gereguleerd op regionaal niveau, wat betekent dat de regels kunnen variëren tussen Vlaanderen, Wallonië, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hieronder wordt de algemene werking van de fiscale aftrek voor hypotheken in België uitgelegd:

 1. Regionale Regelgeving:
  • De fiscale regelgeving met betrekking tot hypothecaire leningen is sinds enkele jaren een regionale materie. Dit betekent dat de regels en voordelen kunnen variëren afhankelijk van het gewest waarin je woont​1​.
 2. Woonbonus:
  • De woonbonus is een belastingvoordeel voor de aflossing van een hypothecaire lening voor de aankoop, bouw of verbouwing van een eigen woning. Dit voordeel was van toepassing op leningen afgesloten vóór bepaalde data, en het bedrag dat je kunt aftrekken kan variëren per gewest en per jaar waarin de lening werd afgesloten​2​.
 3. Bouwsparen en Langetermijnsparen:
  • Bouwsparen en langetermijnsparen zijn andere regelingen die fiscale voordelen kunnen bieden voor de aflossing van hypothecaire leningen. De details en voordelen van deze regelingen kunnen ook variëren per gewest en per jaar waarin de lening werd afgesloten​2​.
 4. Aftrek van Kapitaal en Interesten:
  • In sommige gevallen kunnen de kapitaalaflossingen en interesten van een hypothecair krediet, samen met de premies van de bijhorende schuldsaldoverzekering, in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Dit is ook afhankelijk van het gewest waar je woont en het jaar waarin de lening werd afgesloten​2​.
 5. Fiscaal Voordeel voor Andere Woningen:
  • Voor andere woningen dan de gezinswoning, zoals een tweede woning of een investeringspand, kan er een belastingvoordeel worden genoten via het federale langetermijnsparen. Echter, het fiscale voordeel voor andere woningen dan de gezinswoning wordt mogelijk afgeschaft vanaf 2024​2​.
 6. Vastgoed in het Buitenland:
  • Voor vastgoed in het buitenland wordt vanaf aanslagjaar 2022 het kadastraal inkomen gebruikt om het vastgoed te belasten. De belasting wordt bepaald op basis van dit kadastraal inkomen als het vastgoed persoonlijk wordt gebruikt of verhuurd aan een privépersoon​2​.

Om een duidelijk begrip te krijgen van hoe de fiscale aftrek voor hypotheken in jouw specifieke situatie werkt, en van de recentste fiscale voordelen en regelingen, wordt het sterk aanbevolen om een financieel adviseur te raadplegen.